sunnuntai 25. elokuuta 2013

"And when I die, I go to heaven
I know, I will be satisfied
'cause Jesus will give me a gold record
just because I've tried"
(Kari Peitsamo: Jesus Gave Me a Gold Record')

Ihmisillä on taipumus laittaa kaikki ympäröivä ikiomaan muottiinsa, siihen muottiin jonka hän itse on valmistanut. On tapana nähdä kaikki ironisten rillien läpi ja nähdä kätkettyjä merkityksiä myös siellä, missä niitä välttämättä ei ole.

Kaikki karnevalisoidaan. Hedonistinen elämämme vaatii viihdykettä ja instanthekumaa jatkuvalla syötöllä. Jos joku kulkee omaa tietään ja yrittää tarjota -paradoksista kyllä- yksilön valtavirran vastaista ajattelumallia, niin sekin latistetaan saman oman kaanonin jatkumoksi. Tulkinnan tekee vastaanottaja piittaamatta lähettäjän tarkoitusperistä. Haetaan sitä itselle helpointa tulkintaa.

Kari Peitsamo on kulkenut Nokialta pitkän tien "Kauppaopiston naiset" -renkutuksesta, polittisen tietoisuuden, haudankaivamisen ja Suomen kenties tuotteliamman levyttäjän maamerkeistä kohti teologista mietiskelyä.

Kun ihmiset keikalla kuulevat hänen biisinsä "Jesus Gave Me a Gold Record" yltiökömpelöllä suomiaksentilla laulettuna, he näkevät tarinassa haluamansa huumorinsärmän. Laulussa Peitsamo toteaa olevansa pitkänlinjan muusikkoluuseri, joka ei ole päässyt rukoilemaansa hittiputkeen, mutta kyllä Jeesus sitten antaa hänelle sen puuttuvan kultalevyn taivaassa. Peitsamo kettuilee. Hauskaa pilkkaa!

Vaan ei ole.

Kari Peitsamo on saanut sydämeensä elävän Jeesuksen, jonka hän toteaa arkisesti Hesarin haastattelussa. "Jeesus oli ihan kokonainen, elävää lihaa. Mutta Jeesuksen erottaa meistä muista se, että hän oli Jumala. Ei pelkästään Jumalan poika, vaan Jumala...Kristus ei ole myytti, mutta ihminen on myytti itselleen. Ihminen ei elä, kuten pitäisi elää Jumalassa."

Virkistävää näinä aikoina, kun kirkosta eroamiseen syyksi riittää se, että somessa kuulee jonkun sanoneen jossakin jotakin.

"Awards and money, they won't set you free
Jesus, He gave the gold record to me."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti